Startside 9 Populært 9 Omega-3 fettsyrer spiller en viktig rolle i konkurransesport

Omega-3 fettsyrer spiller en viktig rolle i konkurransesport

Artikkelen “Omega-3 fettsyrer - Øker nivåene i konkurranseidrett!” av Prof. Dr. Clemens von Schacky, som ble publisert i Sportärztezeitung, handler om den positive effekten av omega-3 fettsyrer i konkurranseidrett. Vi har oppsummert innholdet i artikkelen for deg nedenfor.

Fordelene med Omega-3 for muskler hjerte og ledd

I både Tyskland og USA er det blitt påvist at konkurranseutøvere har spesielt lave nivåer av omega-3-fettsyrer. Ved hjelp av HS-Omega-3 Index-metoden ble nivåene av de viktige marine omega-3-fettsyrene eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre i røde blodceller analysert. Det optimale nivået er mellom 8 og 11 prosent, men i snitt ligger idrettsutøvere betydelig under dette.

Alvorlig depresjon

Sannsynligheten for å utvikle alvorlig depresjon er høyere hos konkurranseutøvere enn i den generelle befolkningen. Studier viser at høyere nivåer av omega-3 i røde blodceller er knyttet til en lavere risiko for alvorlig depresjon. Flere metaanalyser bekrefter at tilskudd av EPA og DHA, både alene og i kombinasjon med tradisjonell psykiatrisk behandling, er effektive i forebygging og behandling av alvorlig depresjon. Høye nivåer av fettsyren EPA forsterker effekten ytterligere, noe som fremhever de anti-inflammatoriske egenskapene i behandlingen. På grunn av dette begynner retningslinjene nå å anbefale omega-3 fettsyrer, EPA og DHA, i den terapeutiske behandlingen av alvorlig depresjon.

Kognitive funksjoner og hjerneskader hos idrettsutøvere

Traumatisk hjerneskade oppstår oftere i idretter som fotball eller amerikansk fotball. Denne skaden innebærer ofte strukturelle endringer i hjernen som kan påvirke dens ytelse. Det er kjent at komplekse hjernefunksjoner og hjerneaspekter som hukommelse er knyttet til mengden EPA og DHA i røde blodlegemer. En fire ukers studie av kvinnelige fotballspillere i den spanske førstedivisjon viste at effektivitet, presisjon og reaksjonstid forbedret seg når de inntok 3,5 g EPA og DHA daglig sammenlignet med placebogruppen. Resultatene fra intervensjonsstudier som undersøkte kognitive funksjoner som hukommelse og abstrakt resonnement var også positive ved doser over 800 mg DHA per dag. Det kan dermed konkluderes med at kognitive funksjoner hos idrettsutøvere i sporter med gjentatt traumatisk hjerneskade har godt av høye nivåer av EPA og DHA.

Innvirkningen av omega-3 på musklene

Forskning har vist at inntak av omega-3-fettsyrer kan ha en betydelig positiv effekt på musklene, både før og etter fysisk aktivitet som kan føre til muskelsmerter. Studier har bekreftet at omega-3 ikke bare reduserer eller til og med forebygger muskelsmerter, men også hindrer hevelse og styrketap som ofte oppstår som følge av slike aktiviteter. I tillegg viser data fra britiske fotballspillere at en enkelt dose omega-3 etter trening kan gi lignende fordeler. Det er også dokumentert at høye nivåer av omega-3-fettsyrer i kroppen kan bidra til å motvirke aldersrelatert muskeltap.

Effekten av omega 3 på hjertet

Sammenlignet med den gjennomsnittlige befolkningen har konkurranseidrettsutøvere en økt risiko for plutselig hjertedød. Lavere nivåer av de marine omega-3 fettsyrene EPA og DHA er ti ganger mer sannsynlig å forårsake plutselig hjertedød enn høye nivåer av omega-3. En intervensjonsstudie med pasienter med hjerte- og karsykdom viste at inntak av omega-3 reduserer risikoen for plutselig hjertedød hos pasienter med koronar hjertesykdom.

Effekten av omega 3 på ledd

Anti-inflammatoriske effekter av EPA og DHA kan også forklare den betydelige smertelindringen og andre symptomer hos pasienter med revmatoid artritt, som dokumentert i meta-analyser. En mer omfattende mengde studier finnes om leddgikt og slitasjegikt hos katter og hunder. I begge dyreartene kan mobilitet og smerte forbedres ved tilførsel av de to marine omega-3 fettsyrene. Hos mennesker ser høye nivåer av EPA og DHA ut til å fremskynde helingsprosessen, for eksempel etter knesurgery, men dette har ennå ikke blitt systematisk undersøkt.

Kilder og dosering av EPA og DHA

Makrell, laks, tunfisk og annen kaldvannsfisk er spesielt rike på omega-3 fettsyrer som EPA og DHA. Det er imidlertid viktig å merke seg at langlivede rovfisk som tunfisk befinner seg nederst i næringskjeden og derfor absorberer store mengder tungmetaller og toksiner i løpet av livet. Hyppig inntak av disse fiskesortene frarådes derfor. Mens oppdrettsfisk inneholder stadig mindre omega-3 på grunn av lavere omega-3 innhold i fôret, er villfanget fisk mer aktiv og inneholder dermed mindre fett totalt. For de som ønsker å få i seg en spesifikk dose av EPA og DHA daglig, er det beste alternativet kosttilskudd med fiskeolje med garantert omega-3 innhold, eller plantebasert algeolje som et vegansk alternativ. Kvalitetsprodusenter sørger for en grundig rensing av toksiner og andre urenheter i løpet av produksjonsprosessen. For å optimere absorpsjon og bearbeiding av omega-3 fettsyrer i kroppen bør omega-3 kosttilskudd alltid tas sammen med et hovedmåltid eller et fettrikt måltid. Denne tilnærmingen aktiverer fettfordøyelsen og maksimerer biotilgjengeligheten. For å heve omega-3-indeksen til det målte området på 8-11 prosent kreves det vanligvis opptil 5 gram omega-3 (EPA og DHA) per dag.

Konklusjon

Gjennomsnittlig omega-3 indeks blant idrettsutøvere ligger betydelig under målområdet på 8-11 prosent. Dette fører ikke bare til en redusert forventet levealder, også på grunn av økt risiko for plutselig hjertedød, men også til nedsatt funksjon i muskler, hjerte- og karsystemet, hjernen og andre organer som er spesielt belastet i konkurransesport.
Ved å opprettholde et tilstrekkelig høyt nivå av omega-3 kan idrettsutøvere forebygge alvorlige sykdommer som plutselig hjertedød og alvorlig depresjon. I tillegg kan både muskel- og hjernefunksjonen optimeres, samtidig som aldringsprosessen i begge organer kan bremses.
Det er trygt og godt tolerert å ta opptil 5 g EPA og DHA daglig for å øke omega-3 indeksen mot det ønskede nivået. Indeksen bør gjentas med en ny fettsyreanalyse etter omtrent 3 til 4 måneder, og dosen kan justeres om nødvendig.
Professor Dr. Clemens von Schacky har vært overlege i kardiologi ved Medical Park Sankt Hubertus og leder for forebyggende kardiologi ved Universitetet i München LMU. Han er en anerkjent ekspert innen kardiologi og har et særlig fokus på omega-3 fettsyrer i fagmiljøet.

Hvis du ønsker å motta den originale artikkelen om Omega-3 fettsyrer og deres virkning på konkurransesport av Prof. Dr. Clemens von Schacky, kan du kontakte oss på e-post post@norsan.de eller telefon 030 555 788 990, så sender vi deg gjerne artikkelen.